Àreas
d’actuació


Mapa de situació


Fitxa Tècnica

Data inici: 2012
Data Fin: 2013

Estat: En execucióExplora » Projectes » Boscos » Restauració ecològica del riu Arga a Etxarri, Navarra
Restauració ecològica del riu Arga a Etxarri, Navarra

A Navarra se'n troba, com a mínim, el 75% de la població de visó europeu que viu a la Península Ibèrica. Actuar en aquest territori és fonamental per assegurar la bona salut ambiental i la continuïtat de l'espècie en l'extrem sud-oest d'Europa.

 

A l'àrea del projecte hi ha una antiga "mare" o meandre abandonat. Es tracta d'un braç secundari del riu que havia quedat desconnectat de la llera principal però que, amb les crescudes, rebia aigua que fluïa lentament i creava condicions molt adequades per a la cria de visó. En les últimes dècades es va reduir la funcionalitat d'aquest meandre a causa de l'abocament de runes.

 

A les zones properes al riu, la vegetació natural de ribera va ser substituïda per un cultiu intensiu de pollancres. Després de la tala de les pollancredes, l'any 2011, l'espai riberenc ha quedat desarborat amb l'excepció d'un petit grup de salzes blancs i una àrea coberta per arbustos colonitzadors. Les ribes nues de vegetació arbòria i arbustiva són proclius a la erosió fluvial i, per això, la seva revegetació amb espècies autòctones és urgent.

 

Febrer 2013 - Ja ha acabat la primera fase del projecte i l'antic meandre ha recuperat totalment la seva funcionalitat.L'objectiu principal del projecte és recuperar un tram del riu i crear una àrea idònia per a la reproducció del visó europeu (Mustela lutreola), espècie catalogada com en perill d'extinció.

El projecte té com a accions principals la restauració parcial de l'antic llit i la restauració de la vegetació original de ribera mitjançant la repoblació amb plançons d'espècies autòctones: salzes, freixes i verns, així com creació d'una zona de transició entre la banda de ribera i els camps de conreu.

 

  • Recuperació de l'antic meandre.
  • Revegetació amb espècies autòctones.
  • Col·locació de caixes niu per a ratpenats arborícoles.
  • Campanya de divulgació i educació ambiental.
  • Manteniment de les plantacions realitzades.

 

 

El projecte es duu a terme en el tram mitjà del riu Arga, al seu pas pel terme municipal d'Etxarri, uns 15 km aigües avall de Pamplona. Les actuacions es desenvolupen en dues parcel·les comunals contigües, a la riba dreta del riu. El total de superfície d'actuació s'estén sobre unes 6 hectàrees al llarg de 1.100 metres de longitud de ribera.

Les actuacions serviran per recuperar les poblacions de visó europeu, catalogat en perill d'extinció, el qual podrà establir àrees de cria en aquest riu. A més, serviran per recuperar l'hàbitat de ratpenats arborícoles, els refugis dels quals han desaparegut amb la tala dels arbres gruixuts.

 

La restauració d'aquest lloc ha estat assenyalada pel Servicio de Conservación de la Biodiversidad de Gobierno de Navarra, com "de gran interès dins de l'estratègia de conservació del visó europeu".

Suport rebut: Gas Natural Fenosa, Gobierno de Navarra.

Col·laboradors: Servicio de Conservación de la Biodiversidad i Servicio del Agua de Gobierno de Navarra, Ajuntament d'Etxarri.

 

 

Molt aviat podreu participar en la recuperació de la casa del visó. Us en mantindrem informats!