Qui somSom membres de:Coneix » Qui som » Història

Història
1994. La gestació

L’origen de Acciónatura s'ha de situar a l'any 1994, quan Kenty Richardson (President de la Fundació entre 1997 i 2005) i Francesc Giró (Director) van veure la necessitat d'impulsar una organització que centrés el seu treball en accions concretes de conservació i restauració d'espais naturals, compra de terrenys per a la seva protecció i creació d'una xarxa de reserves naturals privades.1997. El naixement

El 1997 es constitueix la Fundació Natura amb l'objectiu d’implicar activament la ciutadania i les empreses en la conservació de la biodiversitat. Establim com a aspectes claus de funcionament el caràcter no bel·ligerant, la professionalitat i la transparència, seguint el model de The Nature Conservancy (EUA).

(Memòria 1997 -PDF, 93 KB -)1998. Els primers projectes

Adquirim la primera finca, Ullals de Panxa, al Delta de l’Ebre, per tal de conservar i restaurar fonts d’aigua, així com comunitats i espècies de fauna i flora local, d’interès prioritari.

A més, juntament amb l’Ajuntament de Sils, rebem l'ajut d'un Programa Life per a la restauració de l’antic Estany de Sils.

(Memòria 1998 -PDF, 95 KB -)1999. Creació del CEN

Comencem a treballar juntament amb empreses, convençuts de que aquesta és una nova via per fomentar canvis en la nostra societat.

Es constitueix el Consell d’Empreses per la Natura (CEN) que, per primer cop a Espanya, agrupa empreses que impulsen projectes de conservació.

(Memòria 1999 -PDF, 101 KB -)2000. Consolidació

Rebem el suport de la Fundació Avina per a la consolidació del CEN i el foment de la participació de les empreses en la conservació de la biodiversitat, com a exercici de la seva responsabilitat social corporativa. Iniciem projectes ambientals de cooperació al desenvolupament sostenible al Perú, Nicaragua i Hondures.

(Memòria 2000 -PDF, 103 KB -)2001

Inaugurem el web www.plantatuarbol.com per convidar a persones, organitzacions i empreses a plantar arbres a través d’Internet, mitjançant el reciclatge dels cartutxos de tinta i els tòners de les impressores.

(Memòria 2001 -PDF, 1.2 MB -)2002

Lloguem una finca al Clot de la Unilla (El Segrià, Lleida) on instal·lem un mirador i cartells interpretatius de la fauna i la flora. Impulsem la constitució de la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya. Amb altres membres de la XCT redactem la guia "Opcions per a la Custòdia del Territori en finques privades".

(Memòria 2002 -PDF, 334 KB -)2003

Iniciem el projecte de creació d’una àrea marina protegida davant les costes del Garraf, on es pugui pescar de manera sostenible i es tinguien compte tot l’ecosistema i la implicació dels col·lectius vinculats a la mar i la pesca a aquesta zona. El projecte vol protegir especialment la praderia de posidònia.

(Memòria 2003 -PDF, 412 KB -)2004

Inaugurem el centre d’informació i l’exposició permanent de l’Estany de Sils, a l’estació de RENFE del municipi. Promovem el primer Postgrau en Ecoturisme i Turisme Sostenible a Catalunya, a la Universitat Autònoma de Barcelona.

(Memòria 2004 -PDF, 4.3 MB -)2005. Auditoria de transparència i bones pràctiques

Ens trobem davant d'un punt d’inflexió i d'un canvi del sistema de treball i millora dels procediments. La preocupació constant per la transparència i bones pràctiques de la nostra organització culmina amb l’auditoria de la Fundació Lealtad. Engegem, juntament amb Ecología y Desarrollo, la iniciativa per la cura del clima CeroCO2.

(Memòria 2005 -PDF, 1.9 MB -)2006

Amb l'ajuda de Telefónica recuperem boscos de ribera arreu d’Espanya. Iniciem la gestió activa dels Estanys de Sils amb cavalls de la Camarga. Els Aiguamolls de Lucre-Huacarpay (Perú) s'inclouen al Conveni de Ramsar, com a zones humides d’importància internacional. Gran èxit de la campanya per a universitaris El clima canvia, i tu?.2007

Inaugurem delegació a Madrid i es consoliden els projectes a la resta de l’Estat. S’incorporen dos nous membres al CEN. El grup Havas decideix compensar les seves emissions mitjançant CeroCO2, amb projectes a Madagascar, Indonèsia i Brasil. Decidim canviar el nostre nom i passem a anomenar-nos Acciónatura. Per primer cop, superem el milió d’Euros de pressupost.

(Memòria 2007 -PDF, 2.8 MB -)2008

Es constitueix la Comissió Científica Assessora formada per experts en diversos àmbits. Comencem a treballar a Galícia en la restauració de les rouredes i boscos autòctons. Iniciem la construcció dels mòduls del parc d’esculls artificials del Garraf. Signem un acord de custòdia a La Garrotxa. Participem en el Congrés Mundial de la Conservació - UICN a Barcelona.

(Memòria 2008 -PDF, 4.1 MB -)2009

Signem un acord de custòdia a Ardericó (Berguedà) i hi iniciem un projecte d'ecoturisme. Gestionem 360 ha com a part de les mesures compensatòries de l’Aeroport de Lleida - Alguaire. Duem a terme actuacions de restauració de riberes al Llobregat i Francolí. Èxit de la campanya Agents pel Clima, adreçada a escolars de primària.

(Memòria 2009 -PDF, 2.6 MB -)2010

Engegem el projecte de conservació de l'ós als Pirineus. Tornem al mar: redactem un pla de gestió per les “Costes del Garraf”, fondegem esculls artificials i fem passejades didàctiques pel litoral. Presentem l'eina Agents per la Biodiversitat. Organitzem l’acte Cuiners per la Natura. Signem un acord de col·laboració amb The World Land Trust.2011

El projecte ós dóna resultats visibles. Tanquem projectes de boscos de ribera i engeguem nous projectes a zones amb camins ramaders. Consolidem la iniciativa Empresa i Biodiversitat. Neix la campanya CompensaNatura. 20122013

Reconfiguració de la iniciativa CompensaNatura i posada en marxa de la plataforma online a www.compensanatura.org.

Al desembre el programa "Selvans" de boscos madurs s'integra a Acciónatura.2014

Desenvolupament del programa "Selvans" de conservació de boscos madurs, gràcies a Fundación Biodiversidad, i la Diputació de Barcelona.

Inici del programa de "Boscos Terapèutics"

Promoció contínua de la iniciativa CompensaNatura

Programa de recolzament de la ramaderia, en el marc del projecte de l'ós als Pirineus.2015

Desenvolupament del programa "Selvans" de boscos madurs, amb especial atenció al programa de "Boscos que curen".

Promoció contínua de la iniciativa CompensaNatura

Desenvolupament del projecte "Peix de Custòdia", en col·laboració amb la també ONG Submón.
Mirant al futur

La confiança que entitats, empreses i la ciutadania dipositen en nosaltres, així com el bagatge acumulat durant aquests anys, fa que continuem treballant per la biodiversitat.